Zašto je važna kultura?

Zdravo i kvalitetno sjeme nije dovoljno da bi se osiguralo njegovo cvjetanje. Za to je potrebno i pravo okruženje: dobra zemlja, dovoljno vlage i odgovarajuće količine svjetlosti i topline, već prema potrebama vrste kojoj pripada. Služeći se ovom slikom kao analogijom, mogli bismo reći da je za čovjeka kultura ta koja poput zemlje pruža odgovarajuće uvjete za procvat. Kultura na s obogaćuje i daje vedrinu našem životu. Potrebna nam je jer donosi zabavu, možemo nešto i naučiti, često se družimo s drugim ljudima te stječemo neka nova prijateljstva. U doba korone je to ograničeno, ali ne i potpuno nedostupno. Brojni umjetnici su podijelili dio svog talenta i stavili ga na Internet kako bi i svi u njemu mogli uživati.


Likovna kultura

  • Aktivnost koja je umirujuća i opuštajuća je bojanje, a za to postoji širok raspon bojanki koje su prilagođene dobnoj skupini te imaju anti stresni učinak. Na internetu je moguće pronaći bojanke u pdf formatima koje se mogu lako isprintati, a šarolike su i kasnije mogu poslužiti za dekoriranje osobnog prostora. Evo jedan link na kojemu se mogu pronaći različiti motivi:

https://www.favecrafts.com/Adult-Coloring-Pages/Adult-Coloring-Pages-PDF

  • Bob Ross je slikar koji nudi video navođenje kroz proces slikanja. Jako je pozitivan i poticajan kroz svoje poučavanje. Smatram da djeluje umirujuće za slušanje i mislim da može ponuditi zanimljive tehnike i savjete onima koji pokazuju interes u slikanju. Za više informacija o njemu možete pretražiti na Googleu:  Crtanje s Bob Ross-om ili jednostavno na You Tube upišite Bob Ross i imate njegov kanal s brojnim videima.

Glazbena kultura

Također i brojni glazbenici i festivali su se prebacili u online svijet pa tako postoje brojni koncerti i festivali koji su dostupni na internetu. Čak je u Eurosong koji je odgođen za sljedeću godinu, održao online koncert.

https://www.youtube.com/watch?v=nTd5Trp1pbg


Književnost

https://booksa.hr/


Kazalište

Brojna kazališta su objavila snimke svojih predstava koje se mogu pogledati bilo kad. Donosimo vam nekoliko linkova za kazališne predstave:

https://www.youtube.com/watch?v=FLGZiMkVWUA

https://www.youtube.com/watch?v=eULPrIVuGFY


Muzeji

Pronašli smo i neke Facebook stranice koje upućuju na besplatne ture po muzejima i besplatne kazališne predstave koje je moguće pogledati online što je izuzetno korisno. Preporučamo da pogledate Facebook stranicu “Umjetnost dolazi vama” gdje je mnoštvo korisnih informacija i linkova koji omogućavaju pristup besplatnim sadržajima.  https://www.mentalfloss.com/article/75809/12-world-class-museums-you-can-visit-online


Ostalo

  • Za one koji poznaju engleski jezik postoji mnoštvo online tečajeva koje nude prestižni fakulteti, a besplatni su i omogućuju stjecanje certifikata nakon. Vjerujem da bi poneki tečajevi možda bili korisni kod tretmana ali možda i korisnice same pokažu interes za sudjelovanje u nekom od njih. Na ovom linku možete pogledati raznolike tečajeve koji su otvoreni za javnost. https://www.classcentral.com/collection/ivy-league-moocs.
  • Kako je sada većina sadržaja online, ne bi bilo loše posjetiti i internetsku stranicu Medijska pismenost: https://www.medijskapismenost.hr/
  • Također uvijek postoji i opcija gledanja raznih filmova koji su sada široko dostupni. Oni nas mogu nečemu naučiti, ali i opustiti, nasmijati, iznenaditi… svih tih pozitivnih emocija nam je potrebno što više tijekom ovog razdoblja.

Share This Post

Post Navigation